Caut psiholog? Sau psihoterapeut? Sau psihiatru?
Cum știu ce specialist este mai potrivit pentru ce am eu nevoie?
Depresia, anxietatea, dificultăți în relațiile de familie au de cuplu, o stare emoțională dificilă, gânduri negative, tulburări de somn sau alimentație, adicții, schimbări majore de viață pot fi doar câteva motive pentru care putem căuta ajutorul unei persoane specializate.
Uneori, în această căutare certificatele, diplomele sau denumirile specialiștilor aduce mai degrabă confuzie decât clarificare. Un motiv este că, în realitate, domeniile nu sunt perfect separate și se suprapun destul de mult. Un psihoterapeut poate fi psiholog sau psihiatru si un psiholog nu este neapărat psihoterapeut.
Deci care este diferența între psiholog, psihoterapeut și psihiatru?
Ce este un psiholog?
Un psiholog este absolvent al facultății de psihologie, are cunoștințe generale de psihologie, fără o specializare anume. Psihologia este un domeniu cuprinzător și este imposibil ca absolventul să aibă cunoștințe și abilități în orice domeniu al psihologiei.
După terminarea facultății, psihologii pot să urmeze programe de formare și/sau master și să se specializeze într-un anumit domeniu. Cursurile de formare durează cel puțin 3 ani, oferă pregătirea teoretică și practică și presupun și un număr minim de ore de dezvoltare personală.
În urma unei evaluări a pregătirii și competențelor, psihologul poate fi acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania pe unul sau mai multe domenii:
- Psihoterapie
- Psihologie clinica
- Psihologia muncii, transporturilor si serviciilor
- Psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala
- Psihologia apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.
Într-o exemplificare simplificată: pentru pentru depresie sau atacuri de panică putem căuta un psihoterapeut. Pentru testarea psihologică pentru examenul auto mergem la un psiholog specializat pe psihologia muncii transporturilor și serviciilor. Pentru a ști ce tip de muncă este mai potrivit căutăm un specialist în psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională. Pentru un permis de port-arma, vom avea nevoie de un psiholog specializat în psihologia apărării, ordinii publice și siguranței naționale.
Ce este un psihoterapeut
Un psihoterapeut este un absolvent al facultații de psihologie (sau medicină sau teologie sau filozofie) și care are o formare într o anumită formă de psihoterapie (psihanaliza , psihoterapie cognitiv comportamentală, psihoterapie pozitiva, psihoterapie existentiala, etc.) și/sau un master în psihoterapie.
Ne putem da seama ce anume poate face un anumit psiholog. În general acesta are competențele notate pe site sau le poate spune la cerere. De asemenea, poate fi verificat pe site-ul colegiului Psihologilor din România în Registrul Psihologilor în ce măsura persoana are acreditarile necesare.
- Psihoterapeutul nu prescrie medicamente.
- De regulă, ședințele de psihoterapie durează 50 de minute și au loc o dată pe săptămână.
Ce este un psihiatru
Psihiatrul este absolvent al facultății de medicină, specializat în psihiatrie.
- Psihiatrul pune un diagnostic și prescrie tratament medicamentos psihiatric (anxiolitice, antidepresive sau antipsihotice) în tratarea afecțiunilor psihice.
- Consultația la psihiatru poate fi de 15 – 30 de minute și vizitele sunt rare, în general când trebuie prelungită prescripția de medicamente.
- În unele situații, psihoterapeutul și psihiatrul pot colabora pentru bune rezultate.
- Psihiatrul poate recomanda psihoterapie. Psihoterapeutul poate recomanda clienților să obțină diagnostic și tratament medicamentos la psihiatru.
Caut psiholog. Și ce terapie este potrivită pentru mine?
Despre tipurile de psihoterapie poți citi mai multe aici.