Skip to content

Dorințele de anul nou

  • by

Cei mai mulți își pun dorinte pentru noul an. Câți reușesc să le împlineasca?

Aparent, după o saptamana, 75% dintre oameni se ocupă activ de obiectivele propuse, după o luna 64%. 

Până la finalul anulului doar 10% reușesc să realizeze ce și-au propus. Întrebați despre motivele pentru care nu au reușit, cei mai mulți au invocat scopurile – multe și nerealiste. Unii au admis că au uitat cu totul de ele.

Dacă ai aceeași listă de dorințe pentru noul an, la fel cum ai avut în urmă cu un an pe vremea asta și în urmă cu doi ani, cu trei ani… și ești în același punct și te întrebi de ce, poate tocmai magia anului nou este cea care te ține în acelasi loc.  

Persistența în ciuda eșecului poate fi lăudabilă dacă așteptările sunt realiste. Altfel, e doar capcana falselor speranțe: așteptări excesive pentru niște obiective imposibile.

Câteva motive pentru care planurile de anul nou pot fi mai vulnerabile la eșec?

Motivația arbitrară. Chiar faptul că folosim anul nou să ne propunem scopuri noi poate fi un semn că nu suntem pregătiți să facem eforturi pentru a ne schimba.

Încărcătura emoțională pozitivă. De sărbători suntem mai relaxați, mai optimiști. Avem tendința să vedem aspectele plăcute ale vieții și să uitam detaliile mai puțin atrăgătoare ale procesului de schimbare.

Contagiunea. Inspirați de cei din jur care-și fac propriile liste de dorințe, ne propunem și noi una. Uneori alegem dorințe care nici măcar nu sunt ale noastre (nu mai fumez pentru că așa vrea ea, muncesc mai mult că așa vrea șeful meu).

Reducerea sentimentului de vinovăție pentru excesele de tot felul. Îmi este mai ușor să mănânc ce și cât îmi doresc pentru că “de la anu` o să mănânc sănătos”. Îmi permit să petrec ore întregi în canapea pentru cî “după sarbatori o sa fac exerciții”.

Obiectivele în sine. În noul an, vrem să tintim direct către stele. Avem o listă de scopuri mărețe, vagi și nerealiste sau în afara controlului nostru.

Dacă vrei să îți împlinești dorințele, iată ce ai putea să faci

Stabilește obiective concrete. Dacă obiectivul tău este prea complex, probabil că îl vei abandona înainte să încerci ceva. Împarte-l în mai multe obiective concrete, care pot fi măsurate și programate. Creează un plan de acțiuni pentru întreg anul. E nevoie de mai mult decât declarații “alt an, alt eu» pentru a ne motiva.

Concentrează-te pe un obiectiv mic. O schimbare mică e mai ușor de implementat. Un obicei nou, oricât de mic, poate crea consecințe benefice nebănuite. O schimbare le antrenează și altele, uneori fără efort. Când începi să bei apă mai ds, e posibil să constați că vrei să mănânci diferit. Când îți faci patul dimineața, începi ziua cu mai multă energie…

Invită schimbarea în momentul potrivit pentru tine. Nu aștepta anul nou. Poți începe oricând. Chiar dacă poate părea contraintuitiv, sunt situații în care este mai înțelept să nu acționăm. Uneori riscăm să intrăm în capcana să fac ceva, chiar dacă nu știu ce, cum și de ce. Ajungem să ne uzăm inutil încrederea în noi înșine. În ritmul tău personal, la momentul potrivit pentru tine, poți lua decizia care să îți schimbe viața în bine.

Formulează pozitiv. Când obiectivele sunt de tipul să nu mai (fumez, mănânc mult, stau așa mult pe internet…) ce va urma va fi un un șir de interdicții. Vom deveni frustrați și ne vom opri înainte de a obține rezultatele dorite. Identifică, mai degrabă, ce vrei să aduci în viața ta decât ce vrei să excluzi: vreau să ajung la greutatea de… kg; vreau să petrec … ore pe net;

Susține procesul. Pentru a ajunge la rezultatul final, e un întreg proces pe care să-l avem în vedere: cum, când, unde și ce anume avem de făcut. Dacă vrei să mănânci sănătos, planifică-ți mesele, cumpără în avans ce ai nevoie încât să nu recurgi la soluții de ultim moment care nu au nicio legatură cu dieta ta. Dacă vrei să alergi dimineața, lasă la îndemână hainele pentru jogging. Dacă vrei să faci meditație, creează un colțisor din casă potrivit ca să nu îl reamenajezi de fiecare dată. Apoi, fă loc în programul tău.

Măsoară progresul. Când compari progresele abia vizibile cu obiectivul final, te poate cuprinde descurajarea. Dacă ai un plan desfașurat pe zile, săptămâni și descoperi că ești unde trebuie e mai ușor să continui. Știi când ești pe drumul bun. Poți să îți păstrezi motivația și în momentele dificile sau plictisitoare. Mai ales că ai tot restul anului să duci la bun sfârșit ce ți-ai propus.

Stabilește termene. Precizează termenele pentru pentru obiectivul final și etapele intermediare. Ia în calcul și eventuale obstacole neprevăzute. Nu lăsa planul tău la voia timpului. Nu timpul rezolvă problemele ci acțiunile tale. Un obiectiv fără termen este doar un vis. (Milton Erickson).

Un an nou cu multe planuri împlinite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *