Terapia funcționează, în cele mai multe cazuri.
Din clienții care primesc psihoterapie, 40 – 70% obțin beneficii substanțiale: eliberarea de simptome, îmbunătățirea stării emoționale și a funcționării de zi cu zi.
În medie, o persoană care a făcut psihoterapie este mai bine decât, în medie, o persoană care nu a făcut psihoterapie.
Creierul se schimbă după psihoterapie. În cele mai multe cazuri, schimbările sunt similare cu rezultatele tratamentelor cu medicamente. Studii care au folosit tehnici de imagistică a creierului au identificat modificări structurale ale creierului la persoane cu diverse suferințe psihologice ca urmare a psihoterapiei (inclusiv depresie, atacuri de panică, tulburare de stres posttraumatic).
Terapia de succes este terapia care își atinge scopul: să amelioreze sau să elimine simptomele clientului, să îi îmbunătățească starea emoționala și funcționarea de zi cu zi.
Ce anume face ca terapia una de succes?
Mai întâi să ne uitam la ingredientele nelipsite din rețeta oricărei terapii: terapeutul, tratamentul, clientul și combinația dintre ele, cum vom vedea.
Terapeutul. Expertiza terapeutului este, evident, importantă, dar ea nu poate asigura succesul garantat. Un terapeut bun are o bună pregatire teoretică, poate alege și aplica tratamentul potrivit pentru problema clientului, poate aborda diferite metode și tehnici terapeutice. Știe când o situație poate să îi depășească capacitățile de intervenție și face recomandări pentru un alt specialist. Este deschis și onest, are empatie, știe să asculte.
Tratamentul. Exista diverse tipuri de psihoterapie. Unele metode pot fi mai potrivite pentru un client sau pentru un anumit tip de problemă. Tipul de tratament contribuie cu 1 – 15% la succesul terapiei. În ecuația succesului, terapeutul conteză mai mult decât tipul de tratament.
Clientul. Unele probleme răspund mai bine unui anumit stil de terapie și unii terapeuți au o mai mare experiență decât alții. Cu toate astea, cu același terapeut și aceeași metodă, fiecare client poate avea o experiență diferită. Ca beneficiar al terapiei, el are o contribuție importantă la reușita schimbării terapeutice.
Terapia oferă clientului rezolvarea problemelor asupra cărora el este dispus să lucreze. Un client care merge o dată pe săptămână la terapie și se plânge 50 de minute, doar plătește pe cineva să îl asculte. Nu caută ghidarea unui terapeut. Când un client este deschis să își exprime și exploreze trăirile el poate să învețe noi tehnici și abilități de a face față vieții de zi cu zi.
Pentru a obține cât mai multe beneficii din terapie, clientul colaborează cu terapeutul, participă la planul de tratament, își face “temele” între ședințe.
Ce anume face terapia una de succes? e o întrebare pe care și-o pot pune și terapeuții și clienții. Sunt multe studii care au cercetat cum anume contribuie fiecare dintre ele și în ce măsură. (Dacă știm ce merge și ce nu, putem face ajustările potrivite.) Ce au descoperit te poate surprinde. Între diferitele studii apar diferențe ale mărimii influenței, dar, în mod constant, au apărut ca foarte importante:
Caracteristicile clientului (însușiri personale, valori, cultură, preferințe, motivație, așteptări) contribuie cu 40 – 80% la eficacitatea terapiei. Caracteristicile se referă la istoria personală, situația financiară, condiții de viață, evenimente traumatice, sprijin de la familie, prieteni, motivația de schimbare, speranța în schimbare pozitivă, etc.
Cum poate ajuta terapeutul: identifică și ajută clientul să își valorifice calitățile și să administreze punctele slabe. Gasește soluții care să se potrivească credințelor și valorilor clientului.
Relația terapeutică este esențială pentru succesul oricărei terapii, ea contribuie cu 30% la eficacitatea terapiei.Se bazează peîncredere, căldură, empatie, înțelegere, acceptare, autenticitate, delicatețe, așa cum sunt percepute de client.
Cum poate ajuta terapeutul: se ocupă de obiectivele clientului, nu cu discuții teoretice despre problemele clientului. Colaborează, nu impune soluții.
Asteptările realiste (15% din eficacitatea terapiei): optimismul privind rezultatul terapiei și posibilitățile de îmbunătățire.
Cum poate ajuta terapeutul: calibrează așteptarea clientului despre ce poate fi obținut în terapie. Nu îl lasă blocat în trecut, dar se uită la ce este posibil în preszent și în viitor.
Modelul de tratament (1 – 15% din eficacitatea terapiei): alegerea abordării potrivite pentru client și situație. Practic, toate modele și tehnicile psihoterapeutice au efect cu unii oameni, în unele situații. Diferențele rezultatelor între variate modele de terapie sunt mici sau neglijabile. Diferențele între terapeuți care folosesc același model sunt de 2 -3 ori mai mari decât diferențele între modelele terapeutice.
Cum poate ajuta terapeutul: alege tratamentul potrivit cu problema clientului, contextul lui de viață și pentru problema adresată.
Alianța terapeutică: acordul dintre terapeut și client asupra obiectivelor terapiei și modului în care vor fi atinse.
Cum poate ajuta terapeutul: oferă înțelegere empatică, se implică, creează, prin prezență, relația emoțională cu clientul, nu impune agenda personală în planul terapeutic.
Ca și relația, alianța e ca un organism viu, care se transformă permanent pe masură ce terapia avansează. Ele au o influență mult mai importantă în succesul terapiei decât diagnosticul sau tehnica terapeutică.