”Sunt o persoană mai bună în prezența ta”, îi spune Andreea soțului ei. Are și de ce. Matei arată interes și aprobare pentru visele și aspirațiile ei. Ea dorește să promoveze în carieră, să își biruie timiditatea și să învețe limba italiană.
Limba italiană
Andreea a încercat să învețe singură însă deseori picotea și se plictisea iar alteori amâna sau uita cu totul de ora de studiu. Progresul era lent, părea aproape imposibil. Observând situația, Matei și-a declarat la rândul lui interesul pentru limba italiană și i-a propus Andreei să învețe împreună.
Zis și făcut. Dimineață, după micul dejun și uneori seara în pat înainte de culcare cei doi soți, folosesc cursurile audio, metoda Pimsleur, pentru a descâlci tainele limbii italiene.
Programul de studiu este regulat, rareori sar peste o lecție. Andreea nu mai picotește, nu se mai plictisește. Din contră se amuză de propriile greșeli sau de ale partenerului. Se întrec, fiecare căutând să răspundă înaintea celuilalt. Se completează și se corectează reciproc. Cel care nu a știut sau a greșit îl laudă pe cel care a știut răspunsul corect. În numai 3 luni de zile Andreea și Matei au progresat substanțial.
Timiditatea
În diverse situații sociale Matei influențează subtil cursul conversației pentru a o îndrepta către subiecte de interes major pentru Andreea. Astfel el creează prilejuri ca ea să participe cu însuflețire. Interesată de subiectul conversației, Andreea povestește și întreține dialoguri animate, uitând de timiditate.
Așa constată că poate fi elocventă, chiar captivantă prin ceea ce spune. Oamenii o ascultă cu interes, îi pun întrebări, ea răspunde cu competență și deseori mucalit. Experiența dialogului este plăcută. Întrucât repetiția creează obișnuință cu timpul sfiiciunea pierde teren. Andreea devine o persoană aptă să inițieze și să participe în conversații fără să se teamă că nu are lucruri interesante de spus sau că oamenii or să se amuze răutăcios pe seama celor afirmate de ea.
***
”Sunt o persoană mai bună în prezența ta”, îi spune Andreea soțului ei. Ce părere aveți, are de ce ? …
Afirmarea Partenerului – când TU manifești interes, optimism și aprobare pentru abilitățile/calitățile ideale pe care și le dorește EL sau EA.
Un Partener Afirmativ, contribuie la împlinirea viselor și aspirațiilor partenerului ajutându-l să scoată la iveală ce are mai bun.
“În fiecare bloc de piatră există o formă ideală. Arta sculptorului este să o scoată la iveală” … spunea Michelangelo Buonarroti (marele artist al Renașterii) despre arta sculpturii.
***
Câțiva profesori universitari americani au publicat articolul: ”Partenerul Apropiat ca Sculptor al Sinelui Ideal: Afirmarea Comportamentală și Fenomenul Michelangelo” (”Close Partner as Sculptor of the Ideal Self: Behavioral Affirmation and the Michelangelo Phenomenon”, Stephen M. Drigotas, et al., Journal of Personality and Social Psychology 1999, Vol. 77, No. 2, 293-323).
Lucrarea lor conchide că starea de bine personală, calitatea și stabilitatea relației de cuplu depind în mod semnificativ de dorința și puterea fiecărui partener de a scoate la iveală ce este mai bun în celălalt.