Skip to content

Reziliența

  • by

Unii oameni par să fie dotați cu abilități naturale care îi ajută să rămână puternici în fața provocărilor. Cu toate astea, nu sunt niște trăsături pe care le găsim la câțiva aleși. Reziliența e rezultatul unui complex de caracteristici: factori genetici, starea fizică, mediul social. Și nu e o trăsătură fixă. Ea poate fi imbunatățită prin flexibilitate, adaptabilitate și perseverență. 

Oamenii rezilienți par să aibă unele caracteristici în comun:

  • comunicare eficientă și clară
  • inteligență emoțională
  • bună auto-reglare emoțională
  • încredere în propriile abilități
  • creează și pun în practică planuri realiste
  • se consideră luptători, nu victime ale circumstanțelor

Reziliența este abilitatea de a face față evenimentelor dificile de viață și de a deveni mai puternici după traversarea lor. Schimbările sau pierderile sunt parte integrantă a vieții. La un moment dat, oricine trece printr-un eveniment care îl trage înapoi. Pot fi evenimente minore sau traumatice. Fără reziliență, oamenii pot fi copleșiți de asemenea experiențe. Dezamăgirea sau eșecul îi îndreaptă spre comportamente nesănătoase, distructive sau chiar periculoase. Recuperarea este mai lentă.  Consecințele neplăcute sunt mai multe.

Oamenii rezilienți nu văd viața prin ochelari roz, neapărat. Ei înțeleg că viața înseamnă, uneori, obstacole și pași înapoi. Reziliența nu elimină stresul sau greutățile. Oamenii au emoții dureroase când trăiesc tragedii, dar reușesc să depășească adversitățile și să își continue viața. Chiar și după experiențe greu de imaginat, ei găsesc puterea nu doar să supraviețuiască, dar să și prospere.

De ce e reziliența importantă?

Sunt diverse situații dificile prin care trecem. Trăim intr-o lume un care auzim în fiecare zi despre evenimente tragice despre război, morți, refugiați, dezastre naturale. Sunt crize personale – boala, pierderea unei persoane dragi, abuzuri, pierderea locului de muncă, divorț, instabilitate financiară. Cumva trebuie să învățăm să facem față experiențelor dramatice ale vieții.

Reziliența este ceea ce aduce tăria psihologică de a face față stresului și dificultăților. Este ca un rezervor de putere la care putem să apelăm pentru a traversa greutățile fără să ne dezintegrăm. Ne face mai capabili să administrăm situațiile adverse și să ne refacem viața după traumă. 

Cum putem deveni mai rezilienți?

1. reconsiderând gândurile negative

În loc să vedem adversitatea ca pe un obstacol care nu poate fi depășit, ne putem uita la ce stă în puterea noastră să fie schimbat. Cum poate fi transformată o provocare în oportunitate? Cum putem ieși din vârtejul deznădejdii? 

2. cautând suport

Când vorbești despre probleme nu le faci să dispară. Cu toate astea, dacă discuți cu o persoană suportivă poți înțelege că nu ești doar tu și problema ta. Discutând cu alții, poti vedea dificultățile într-o nouă perspectivă sau poți descoperi soluții.

3.  concentrându-ne pe ce e posibil

Într-o situație de criză, putem deveni copleșiți de lucruri care sunt în afara controlului nostru. Este mult mai eficient să ne centrăm pe ceea ce putem influența, în loc să ne dorim să facem să dispară problema. 

4.  gestionând stresul

Creșterea rezilienței este susținută de obiceiuri utile pentru administrarea stresului încât, în momente de criză, avem deja modalități cu care ne putem ajuta. Aceste obiceiuri pot include program de somn, alimentație, mișcare fizică sau tehnici de respirație, mindfulness, jurnal, modalități de relaxare.

Cu destulă practică, abilitățile învățate ne pot face mai pregățiti în fața stresului și ne putem reveni mai ușor din situațiile limită. Reziliența nu este ceva care intră în acțiune în momentele de adversitate. Se construiește zi de zi, prin promovarea factorilor protectivi și prin gestionarea eficientă a problemelor cotidiene dificile.  

Ce ne crește reziliența?

Fiecare dintre noi precesează trauma și adversitatea diferit. Reziliența este personală si complexă. E o combinație între forțele interioare și resursele externe. Implică adaptabilitate și imbunătățirea abilității de a face față greutăților. Chiar dacă nu există o formulă universală pentru a deveni mai rezilienți, sunt anumite condiții pentru creșterea rezilienței:

  • Suportul social: sprijin primit de la familie, prieteni, comunitate, organizații în momente de criză sau trauma. Calitatea relațiilor personale influențează semnificativ reziliența.
  • O viziune pozitivă și realistă: facem și punem în practică planuri utile, ne folosim de puterile personale. Ne centrăm pe obiective ce pot fi atinse. 
  • Încrederea în propriile resurse: poate contrabalansa sentimentul de neputință care apare frecvent în condiții adverse.
  • Abilitațile de comunicare. Capacitatea de a comunica eficient si clar ajuta să cautăm ajutor, să mobilizăm resurse și să acționăm.
  • Reglarea emoțională: înțelegem ce simțim, putem să ne gestionăm emoțiile sau să cerem ajutor pentru a le face față. Astfel devenim capabili să ne concentrăm pe ce ajută în depășirea situației.

***

Impresia poate fi că cei mai mulți oameni sunt rezilienți. Un studiu din 2016 arata că reziliența în fața unor evenimente traumatice (cum ar fi moartea soțului/soției, divorțul, șomajul) este mai puțin comună decât se credea. 

Îți poti evalua propria capacitate de a-ți reveni după o încercare a vieții. Poți identifica felul în care îți poți îmbunătăți reziliența. Nu te teme să vorbești cu cineva de încredere. Chiar și o persoană rezilientă are nevoie de sprijin din partea altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *